Prag’da Erasmus ve İlk Haftam

Prag’da Erasmus ve İlk Haftam


Prag’da Erasmus stajı için bulunan Atakan’ın deneyimleri, sizlerle paylaşmak istediklerini bu yazısında bulabilirsiniz. Prag’da Erasmus öncesi Çekya seyahat sağlık sigortası, Çekçe çeviri, Prag yurt ve konaklama gibi istekleriniz için bize ulaşın: info@cekturk.com




 Atakan A., 2016 Prag:

Prag’a daha önce geldiğimde, bu masal şehrine bir daha geleceğimi hissetmiştim. Gelir gelmez oraya gittim, hissettiğim yere. Şimdi bir süre Avrupa’nın kalbi Prag’da yaşayacağım ve Prag’da Erasmus + stajı yapacağım. 

 

Sizlere biraz Prag’da Erasmus ve Prag’da ilk haftam nasıl geçti, neler önemli bunlardan bahsedeceğim…




Çek Cumhuriyeti’nin en büyük şehri ve başkenti olan, Franz Kafka’nın romanlarına konu olmuş Prag, kuğularla dolu Vltava nehri üzerinde yerleşmiş “Masal Şehir” olarak bilinmektedir. Masal Şehir Prag, ayrıca “Altın Şehir”, “Doksanların Sol Bankası”, “Şehirlerin Anası” ve “Avrupa’nın kalbi” olarak da bilinmektedir. Tarihte 2. Dünya Savaşı gibi önemli olaylara da şahitlik eden Altın Şehir Prag, hala ayakta duran Karl KöprüsüAstronomik Saat Kulesi ve Aziz Vitus Katedrali gibi tarihi yapılarıyla dikkat çekmektedir.

Prag’daki Vaclav Havel Havaalanı’na indikten sonra, ilk olarak havaalanının işleyiş yapısının diğer havaalanlarından farklılığı dikkatimi çekti. Geliş ve gidişler aynı alanda yer alıyordu. Uçaktan iner inmez, daha körüğün çıkışında, pasaport kontrolü başlıyor bu yüzden. Bu ön kontrolden sonra asıl pasaport kontrolünden geçiyorsunuz. Bu durum, birkaç dakika durup etrafa bakmama neden olsa da, hemen kendime gelmiştim. Pasaport kontrolünü yapan polislerin rahatlığı ise beni rahatlatmıştı.




Prag’a geldikten sonra, ilk günlerde hayatınızı kurtaracak bazı bilgilere ihtiyacınız olacak. Örneğin; ‘Prag’da iletişim nasıl sağlanır?’, ‘Prag’da ulaşım nasıldır?’, ‘Prag’da döviz alırken nelere dikkat edilmelidir?’, ‘Prag’da yiyecek-içecek alışverişi nereden yapılabilir?’, “Prag’da hava durumu nasıldır?’ ve “Prag’da hangi mobil hattı almalıyım?’. Ayrıca Prag’a gelmeden önce sorulacak ‘Çek Cumhuriyeti için Zorunlu Sağlık Sigortamı nereden yaptırabilirim?’ ve ‘Çekçe – Türkçe resmi belge çevirilerini nereden yaptırabilirim?’  sorularının cevabı da burada.

         1) Prag’da iletişim nasıl sağlanır?

İlk günlerde en zorlandığım konuydu bu. Çek Cumhuriyeti vatandaşları genel olarak İngilizce bilmiyorlar. İlk günlerde ‘nevresim takımı’ istemek gibi en basit iletişimi bile sağlamaya çalışırken şekilden şekle girdiğimi belirtmeliyim. Tabii ki her ülkenin anadilini bilmek avantaj olduğu gibi, Çekçe en azından temel iletişim kuracak kadar bilmek büyük bir avantaj sağlayacaktır.

         2) Prag’da ulaşım ve toplu taşıma nasıldır?

Vaclav Havel Havaalanı’ndan şehir merkezine nasıl gideceğim konusunda bilgi sahibiydim. Önce otobüs sonra metro kullanarak şehir merkezine gelecektim. Vaclav Havel Havaalanı’ndan hareket eden 119 numaralı otobüs Metro A’ya (Yeşil Hat) gitmektedir, oradan da şehir merkezine gidebilirsiniz.

                        – Yaygın ulaşım araçları: Metro – Tramvay – Otobüs.

Prag’da 3 Metro hattı bulunmaktadır. Bunlar hem harf olarak hem de renk olarak ele alınabilir; Metro A (Yeşil Hat)Metro B (Sarı Hat)Metro C (Kırmızı Hat).
Prag’da tramvaylar neredeyse şehrin her caddesinden geçiyor gibiler. Ulaşım haritasındaki mavi ince çizgiler de tramvay hatlarını ve numaralarını göstermektedir.
Prag’da otobüsleri şehir merkezinde neredeyse hiç görmedim. Ancak raylı ulaşım sistemlerindeki bazı duraklarla senkronize çalışmaktadırlar. Yalnızca 2 kez otobüse bindim.

                        – Ulaşım çalışma saatleri: 24 saat boyunca araç bulabileceğiniz bir şehir Prag.

                       – Ulaşım fiyatı: Ulaşımın pahalı olduğunu belirtmeliyim. 1 bilet yaklaşık 1 €Aylık bilet ise yaklaşık 18 € olmaktadır.

Prag ulaşım rehberi yazımız için tıklayın.

cekturk-prag-erasmus-tavsiyeler-ipuclari-metro-map-1

         3) Prag’da döviz alırken nelere dikkat edilmelidir?

Prag’da döviz alırken sormanız gereken ilk soru ‘nereden döviz almalıyım?’ sorusudur. Prag’da çok fazla döviz büroları bulunmaktadır. Bunlardan bazıları komisyon almaktadır, bazıları %0 komisyon yazıp yine komisyon almaktadır, bazıları ise güzel oranlar sunmaktadır.Dünyanın birçok yerinde olduğu gibi, Prag’da da turistleri tuzağa düşürmek isteyen bu tür ofisler bulunmaktadır. Özellikle, Museum (metro durağı) çevresinde ve oradan aşağıya uzanan caddede bulunan döviz ofislerine dikkat etmelisiniz. Buralarda döviz kurları gerçekten zarar edecek seviyededir.

Önerebileceğimiz Döviz Bürosunun Adresi
Kaprova 14/13
(vchod z Náměstí Franze Kafky)
Praha 1 – Josefov
110 00

En iyi döviz kurlarını ise sokak sokak gezerek bulabilirsiniz. Astronomik Saat Kulesi ile Karl Köprüsü arasındaki ara sokaklarda uygun döviz kurlarını görebilirsiniz. Yine Karluv Köprüsü’nü geçtikten sonra da uygun döviz kurlarıyla karşılaşabilirsiniz. Genel olarak;

Döviz Kurları (11Kasım 2016)
1 USD = ortalama 24 CZK
 = ortalama 26 CZK
₺ = ortalama 7 CZK

Prag döviz bürosu yazımız için tıklayın.




         4) Prag’da yiyecek-içecek alışverişi nerelerden yapılabilir?

En temel ihtiyaçlarımızdan birisi olan suyu seçmek ve almak hiç bu kadar zor olmamıştı benim için. Siz de benim gibi gazlı su içemiyorsanız, önce gazsız suyu (ingilizce still water olarak geçiyor) bulmalısınız sonra sade olanı bulmalısınız ve daha sonra ağız tadınıza en uygun olanı bulmalısınız. Ben 2-3 gün sonra buldum.

Marketlerde ürünlerin çoğunda ingilizce açıklama yazmıyorÇalışanlar da ingilizce bilmedikleri için cevap veremiyor. Dolayısıyla, iş başa düşüyor.

Prag’da alışveriş yapabileceğiniz TescoAlbert ve Billa gibi pek çok süpermarket var. Şu ana kadar en çok gördüğüm Tesco olsa da, Albert de birkaç yerde karşıma çıktı.

Tesco: Büyük marketlerinden korkmamanızı öneririm. Ancak Tesco Express olarak geçen küçük marketler ise sınırlı ürün sunmakla kalmayıp, ürünleri daha pahalıya satmaktadır.
Billa: Beğendiğim marketlerden bir tanesi. Ancak ürünlerin fiyat seviyesi diğerlerine oranla biraz daha yüksek.
Albert: Diğer beğendiğim market Albert’ten bir kere alışveriş yaptım. Doğrusunu söylemek gerekirse Prag’da en memnun kaldığım market burası. Üstelik ürünleri de kaliteli.

Yoğurt seven insanlar için yurt dışına ilk gittiklerinde sordukları ilk soru, ‘acaba hangi yoğurt bizim yoğurda benziyor?‘ sorusudur. Bu yüzden birçoğumuz çeşitli yoğurtları denemiş oluruz. Çek Cumhriyeti’nde,  Prag’da önerebileceğim yoğurt “ZORBA” yı gönül rahatlığıyla ve afiyetle yiyebilirsiniz.

Ayrıca Çek Cumhuriyeti’nin en büyük şehri Prag’a gelmişken meşhur Trdelnik tatlısı yemeyi unutmayın. Astronomik Saat Kulesi’nin hemen yan tarafındameydanda, bu tatlıları bulabiliceğiniz gibi, hemen hemen her sokakta görebileceğiniz bir tatlıdır.

Geleneksel Çek yemekleri ile ilgili blog yazılarımız için tıklayın.
Prag tatlısı trdelnik yazımız için tıklayın.

Prag trdelnik tatlısı videomuz ise aşağıda:

5) Prag’da hava durumu nasıldır?

Prag’da Kasım başkadır. Kasım ayı geldiğinde soğuklar da gelir Prag’a. Bu aylarda Prag’a gelirseniz, eksi derecelerde yaşamayı göze almalısınız. Mart ayı geldiğinde ise hareketlenen turizm ile birlikte havalar ısınmaya başlar. 

Kasım ayında eksi dereceleri görmeye başladık. Kış aylarında Türkiye’den Prag’a geleceklere önereceğim tek şey, olabildiğince sıcak tutan giysileriniz olsun. 

Ayrıca, Çek Cumhuriyeti’nde, Prag’da uzun süre kalacaksanız ve yastık, yorgan ve battaniye, mobilya çeşitleri, tencere ve tava gibi eşyalarınız yok ise burada uygun fiyatlara bulabilirsiniz. Bu tür eşyaların satıldığı yerler olarak benim bildiğim IKEA, JYSK, Sconto (Nabytek), ASKO Nabytek ve Kika gibi mağazalar var. Bunların nerede olduklarını arama motorlarında “-mağaza adı- Praha” şeklinde aratarak bulabilirsiniz. Ben eksik eşyalarımı, Metro A (Yeşil Hatile Skalka durağının hemen çıkışında bulunan JYSK mağazasından aldım. Bu mağazada bulunan ürünlerin fiyatları genelde 40 ₺ ve üzerindedir. Mağazaların internet sitelerinden de kontrol edebilirsiniz. 

Prag’da hava durumunu örneğin Accuweather’dan takip edebilirsiniz.




Prag hava durumu videomuz ise aşağıda:

         6) Prag’da hangi mobil hattı almalıyım?

Çek Cumhuriyeti’nde Vodafone, O2 ve T-mobile olmak üzere üç ana mobil operatör var. Bunların yanında, Tesco mobile gibi sanal ya da uydu mobil hatlar da vardır. En popüler olanı Vodafone’dur.

Çek Cumhuriyeti’nde, Prag’da, mobil servislerin fiyatlarının yüksek olması en çok şaşırdığım konulardandır. Fiyatlar ile aldığınız mobil hizmet, Türkiye ile kıyaslandığında, dağlar kadar fark olduğu açıkça belli oluyor. Prag’da mobil servisler için genellikle 55  ve üzeri bir fiyat söz konusu. En uygun mobil pakette, sınırlı sms ve konuşmanın yanında 1 GB’ın altında bir internet paketiniz oluyor. Ancak gerçekten neye ihtiyacınız olduğunu belirleyip ona göre almak da ayrı bir önem taşımaktadır.

Birkaç gün önce geldiğim Prag’a sanırım giderek alışıyorum. Prag’ın tarihi atmosferini yaşamak için Staromestske Meydanı ve Astronomik Saat Kulesi çevresinde, oradan da Karl Köprüsü’ne yaptığım yürüyüşlerle, Franz Kafka’nın romanlarına konu olmuş, bu Masal Şehir Prag’a her geçen gün daha da bağlanıyorum.

Bu Masal Şehri’nde keşfedilecek daha çok şey olduğunu biliyorum.

Çek Cumhuriyeti’ne gelmeden önce en sık sorulan soruları ise aşağıda paylaşmak istiyorum:

7) Çek Cumhuriyeti için zorunlu sağlık sigortamı nereden yaptırabilirim?

Ben sağlık sigortamı ÇekTürk güvencesi ile bu sayfadan online olarak satın aldım. Siz de en büyük ve en güvenilir Çek sigorta firmaları olan PVZP, Uniqa veya Maxima sigorta firmalarından sigortanızı online olarak kolayca satın alabilirsiniz: www.cekturk.com/sigorta 

Sonrasında pdf olarak mailinize Çek sigorta poliçeniz gelmektedir ve bunun çıktısını almanız yeterli olmaktadır.

Çek sigorta videomuzu aşağıda izleyebilirsiniz:

8) Çekçe – Türkçe resmi belge çevirilerimi nereden yaptırabilirim?

Resmi belge çevirilerini, sadece ve sadece yeminli tercümanların yapabileceğinin altını çizmek isterim. Çekçe – Türkçe resmi belge çevirilerinizi hem Türkiye’de hem Çek Cumhuriyeti’nde ÇekTürk ile yapabilirsiniz. Belgenizin fotoğraf veya scan versiyonlarını info@cekturk.com adresimize göndermeniz veya Çekçe – Türkçe çeviri formumuzu buradan doldurmanız yeterlidir: www.cekturk.com/tr/ceviri 



Çek Cumhuriyeti’nde olduğunuz her anın tadını çıkarmanız dileğimle.

Prag videomuz ise aşağıda:

Çekya Erasmus yazılarımızın tamamı için tıklayın.

Prag’da Erasmus, Çek Cumhuriyeti’nde tüm istek ve ihtiyaçlarınız için iletişim:
info@cekturk.com
+420 775177364
WhatsApp: +905354182108