Çekya Hakkında Yanlış Bilinenler

Çekya Hakkında Yanlış Bilinenler


Her ülke hakkında olduğu gibi, Çekya hakkında da ortalıkta çok da doğru olmayan, yanıltıcı bilgiler dolaşmakta. Bu yazımızda Çekya hakkında yanlış bilinenlere değinip, Çekya hakkında doğru bilgileri sizinle paylaşmaya çalışacağız. Sizin de Çekya hakkında yanlış bilinenler listesine eklemek istedikleriniz varsa, bize ulaşın: info@cekturk.com, +420775177364

1. Çekoslovakya değil, Çek Cumhuriyeti (hatta Çekya).

1993 yılında Çekoslovakya, Çek Cumhuriyeti ve Slovakya olarak iki “kardeş” ülkeye ayrılmıştır. Tarihte ilk kez bu kadar barışçıl ayrılan iki ülke olarak bilinirler. Doğal olarak, Çek ve Slovak kültür ve dilleri hemen hemen aynıdır; Çekler ve Slovaklar ise birbirlerini ‘kardeş’ olarak görürler.




Çek Cumhuriyeti neden Çekya oldu sorusu ise hala dillerde. Kısa ve pratik bir isim olan Çekya, zaten uzun zamandır örneğin birçok hukuki belgede kullanılan bir isim olsa da, son yıllarda resmi olarak her yerde belgeler dahil ‘Çekya‘ ismi kullanılıyor. Birçok Çek henüz bu yeni isme alışabilmiş değil!

  • Çekya ve Slovakya’nın ayrılması ile ilgili yazımıza ulaşmak için tıklayın.

2. Çekya bir Doğu Avrupa değil, Orta Avrupa ülkesi.

Çekler her ne kadar çoğu kişi tarafından bir Doğu Avrupa ülkesi olarak bilinip, daha az gelişmiş bir ülke olarak görülse de, Çekler genel olarak bu durumdan ve Doğu Avrupa ülkeleri ile bir tutulmaktan hiç memnun değil.

  • Çekya hakkında genel ve pratik bilgiler içeren yazımız için tıklayın.

3. Çekya’nın para birimi Euro değil, Çek Kronu.

2004 yılında Avrupa Birliği’ne girmesi sonrasında, Çek Cumhuriyeti’nin para birimi Çek Kronu olarak kalırken, aynı yıl AB’ye giren Slovakya Euro para birimine geçmiştir. (1 EUR = yaklaşık 25 CZK) Çek Kronu kısaca Kč veya CZK olarak geçer. Çekler’in Euro para birime geçmeye hiç niyeti yok gözüküyor!

  • Prag’da döviz bozdurma blog yazımız için tıklayın.




4- Komünizm rejimi biteli neredeyse 30 yıl oldu!

1989 yılında Kadife Devrim ile komünist rejim sone ermiş olabilir, ancak hala Çekya’da hala bazı alanlarda komünizmin etkilerini görmek mümkün, özellikle de yaşlı kesimde denebilir. Komünizm müzesini ziyaret ederek ise merakınızı gidermeniz mümkün. Prag’da tüm müzeler ile ilgili yazımıza ulaşmak için tıklayın.

  • Çekya’da komünist rejiminin yıkıldığı Kadife Devrim ile blog yazımız için tıklayın.

5. Çekya’da kilise sayısına aldanmayın

Çek Cumhuriyeti dini en çok merak edilenlerden biri. Özellikle Prag’da yer alan birçok kilise, sanat ve kültür etkinlikleri için kullanılmaktadır.

Yaklaşık % 70 oran ile Çek Cumhuriyeti, Estonya’dan sonra dünyanın en büyük ateist nüfusunu (toplam nüfus 10 milyon civarı) barındırır. Genellikle en inançlı, daha çok Hristiyan olan Çekler, Moravya bölgesinde yaşayanlardır. Pazarları kilise ziyareti yaparak, Noel ve Paskalya gibi günleri de dinlerine uygun olarak kutlarlar.

  • Çekya’da Noel kutlamaları ile ilgili yazılarımız için tıklayın.

6. Çekya ‘da bira sudan ucuz

Her yerde sudan ucuz olamasa da (özellikle Mattoni markası diyelim), kesinlikle çoğu cafede Çek birası, kahveden ucuz! Ortalama bir cafe veya restoranda bir bira yaklaşık 30 CZK iken, bir kahve yaklaşık 50 CZK civarındadır. İçme suyu genellikle musluk suyundan tedarik edilebilir, satın almaya bile gerek olmaz ancak suyun genellikle mineral suyu veya soda olarak satıldığını belirmekte fayda var.

En popüler Çek biraları, Pilsner Urquel, Staropramen, Kozel Gambrinus, Radegast, Budvar olarak sayılabilir. 

  • Çek birası ile ilgili detaylı blog yazımıza ulaşmak için tıklayın.
  • Çek mutfağı ile ilgili yazılarımız için ise tıklayın.

7. Çek Cumhuriyeti’nin sembolü, iki kuyruklu aslandan daha fazlası

Çek Cumhuriyeti’nin aşağıdaki göreceğiniz sembolü, iki kuyruklu aslanların yanısıra Moravya ve Silezya kartallarıdır. Ayrıca Türkiye’de nasıl laleler kabul edilebilirse, Çek Cumhuriyeti’nin de sembolü ve Çekya’nın ulusal ağacı ıhlamur ağacıdır. Bu nedenle ıhlamur ağacını örneğin Çekya’da bazı okulların belgelerinde veya resmi kurumların belgelerinde görmeniz mümkündür.

https://trek-de-czech.mn.co/posts/1327371

8. Çekçe’de Kiril alfabesine yer yok!

Çekçe dili her ne kadar Rusça’ya benzese de, daha doğrusu tüm Slav dilleri birbirine benzese de, Çekçe’de Latin alfabesi kullanılır. En zor telaffuz edilen Çekçe harflerden biri olan ‘ř’ (rj gibi okunur) ise biz yabancıların oldukça zorlandığı bir noktadır.

  • Çekçe dili ile ilgili blog yazılarımıza ulaşmak için tıklayın.

9. Çekler çok soğuk insanlar

Evet genellikle ilk bakışta Çek Cumhuriyeti insanları ‘soğuk’ gelse de, zaman içinde buzlarını kırıp en yakın arkadaşlarınız haline gelebiliyorlar. Eğer dil bariyeriniz yoksa ve birlikte bol bol vakit geçirmeye zamanınız / sabrınız varsa, Çekeler kesinlikle çok güvenilir ve sözünün eri insanlar denebilir. Sadece farklı bir kültür ve yetişme tarzı olarak bakmakta fayda var.

Evet bizim kalabalık ailelerimiz ve aile kadar yakın arkadaş çevremiz olabilir, ilk andan daha yakın ve sıcakkanlı davranıyor olabiliriz ancak Çekler’e biraz zaman verirseniz, siz de farklı yönden göreceksiniz. 😉




10. Çekler’in tek aktivitesi bira içmek

Yine Çek birası ile ilgili bir madde! Evet bir kısım Çek’in tek aktivitesi ‘hospoda’ denen veya ‘pivovar’ denen biracılarda Çek birası içmek olabilir. Hatta Çekya’da kişi başına alkol tüketimi 149 litre ile dünya üzerinde bir rekor olabilir ancak bunun haricinde, Çekler inanılmaz sportif ve doğaya çok düşkün insanlardır. Onları hafta sonları bisiklet tepelerinde, dağlarda hikingde veya kayakta, parklarda yürüyüş ve koşuda görmeniz çok mümkün!

Ayrıca Çekler gezmeyi, farklı şehir de ülkelere gitmeyi çok severler. Şehirden kaçıp chata / chalupa denen dağ evlerine gitmeleri ve orada doğayla iç içe çalışmayı, bahçeyle uğraşmayı da çok severler.

  • Çek Cumhuriyeti hakkında pratik bilgiler blog yazımız için ise tıklayın.

Çekya ile ilgili yanlış bilinenlere siz de kendi tecrübenizden yola çıkarak eklemek isterseniz, bize ulaşabilirsiniz:
info@cekturk.com
+420 775177364