Karlovy Vary, Atatürk Ziyareti 1918

Karlovy Vary, Atatürk Ziyareti 1918


Karlovy Vary, Mustafa Kemal Atatürk’ün tedavi amacıyla, 1918 yılında bir süre bulunduğu, Çekya’nın meşhur bir kaplıca merkezi. Karlsbad olarak da bilinen Karlovy Vary, ‘Kralın banyosu’ anlamına gelir. Çok merak ettiğiniz Karlovy Vary, Atatürk bağlantısına bu yazımızda detaylıca yer vereceğiz.

Karlovy Vary Nerede? / Karlsbad Nerede?

Karlsbad neresi? denince cevabı, Çekya’nın batısı olur. Aşağıdaki Çekya haritası görselinde de göreceğiniz üzere, Bohemya bölgesinde yer alır. Kaplıcalar ve içmeler dışında, Karlovy Vary Film Festivali ile de bilinir.

Tabii o zamanlar Karlsbad olarak bilinen şehir, Avusturya / Macaristan sınırları içerisindedir. Çekçesi Karlovy Vary olan Karlsbad şehri, bir içmeler şehri olarak bilinir. Ondan fazla kaynaktan, birçok mineralli su içerek, doktor tavsiyeleri doğrultusunda tedavi sürecinizi hızlandırabilirsiniz. Hem de kaynaklar arasında, mis gibi havalarda yürüyüş yapmış olursunuz.

Karlsbad Almanya ‘ olarak aratanlar çünkü Karlovy Vary şehrini Almanya’da sananlar var. Almanya sınırında evet, ancak Çekya’da bulunuyor.

Peki Atatürk Karlovy Vary Şehrine Neden Gitti?

Atatürk, Tedavisi için Karlovy Vary Şehrinde

Mustafa Kemal Atatürk, 30 Haziran – 28 Temmuz 1918 tarihleri arasında Karlovy Vary’de kalmıştır. Öncesinde kısa bir süre Viyana’da, böbrek sorunu nedeniyle Viyana’ya yakın olan Cottage Sanatorium’da kaldığı da bilinir.

O zamanlar Doktur Vermer’in Atatürk için hazırladığı tedavi programına göre;

  • Her sabah saat 7’de kalkma
  • İki bardak maden suyu içme (Sanıyoruz içmelerden mineralli sular kastediliyor.)
  • Sonrasında sabah 8.00’de kahvaltı,
  • Saat 10-11 arası banyo,
  • Saat 11-12 arası pansiyonda masaj,
  • Saat 12-13 arası öğle yemeği,
  • Yemekten sonra iki buçuk saat dinlenme,
  • Saat 15.30’da bir bardak maden suyu,
  • Saat 16-17 arası ufak bir yemek,
  • Saat 20:00 ‘de akşam yemeği,
  • Yatarken bir bardak su daha (Yine mineralli su kastedilmiş olabilir)
  • Saat 22.00 ‘de yatma.

Atatürk’ün o zaman Karlovy Vary’de kaldığı yer, şu anda Carlsbad Plaza Hotel‘dir. Hatta bu otelde bir zamanlar Karlovy Vary Atatürk Müzesi bulunduğu söylenir ancak en son biz, kuzenimle birlikte 2019 Haziran ayında gittiğimizde, kapalı olduğunu belirtmişlerdi. Güncel durumu kendiniz gideceğiniz tarihler için sorarak öğrenebilirsiniz. Aşağıda ise, Atatürk ‘ün Karlovy Vary ‘de kaldığı otelin üzerindeki Atatürk’ün kaldığına dair levha ve Türkçe açıklamasını görebilirsiniz:

 

View this post on Instagram

 

Atatürk’ün 1. Dünya Savaşı sırasında geçirdiği böbrek rahatsızlığı sebebiyle, yaklaşık bir ay boyunca Karlovy Vary’de kalıp tedavi gördüğünü biliyor muydunuz? Çekya’nın #termaloji ve #içmeler şehri Karsbad’da, Atatürk’ün kaldığı otelin üstünde bu yazı bulunur: “Önemli devlet adamı ve #Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu M.Kemal Atatürk, Temmuz 1918’de burada tedavi görmüştür.” 🏨 🇨🇿 Bu nedenle ve görülmeye değen birçok güzelliği ile Karlovy Vary, #Türk turistler için Prag’dan sonra en popüler #Çekya şehridir. Günübirlik olarak gezilebilen şehir, Prag’dan yalnızca 130 kilometre uzaklıktadır. 🚙 🇨🇿 Karlovy Vary’de kaldığı sürede yazdığı anılardan ise “M. Kemal Atatürk’ün Karlsbad Hatıraları” kitabı derlenmiştir. Fotoğrafı sağa kaydırarak görebilirsiniz. ✍ 📘 #karlovyvary #karlsbad #carlsbad #atatürk #mustafakemalatatürk #çekya #çekcumhuriyeti

A post shared by ČeskoTurecko / ÇekTürk (@ceskoturecko) on

Atatürk’ün Karlovy Vary’den, tedavisi tamamlanmadan dönmek durumunda kaldığı söylenir. Hem Vahdettin tahta geçmişti, hem de 1. Dünya Savaşı’nın sonlarına gelinmekteydi.

Atatürk Karlsbad Hatıraları (Atatürk Karlovy Vary Anıları)

Bu güzel Çekya şehrinde tedavi gördüğü sırada, Atatürk tam tamına 6 defter hatıra yazmıştır. Bunlardan biri ise Atatürk Karlsbad Hatıraları:

Ayrıca bu şehirdeki anılarının bir kısmını, Yılmaz Özdil’in Mustafa Kemal kitabında da bulabilirsiniz.

Atatürk, Karlsbad Anılarını şu şekilde sonlandırır:

”Karlsbad’da gecen günlerimin hatıratını tümüyle ve olduğu gibi bu defterlere yazamadım. Bunun iki nedeni var. Birincisi; gereği kadar yazı yazmak için yeterli zamanım olmadı. İkincisi; her düşündüğümü, her yaptığımı, yani bütün gizli düşüncelerimi (esrarı fikriyemi) ve hayatımı bu defterlere nasıl emanet edebilirdim. Hatta bu yazdıklarımı bile bir gün, ihtimal pek yakın bir günde mahvetmeyecek miyim… Şimdiye kadar hep böyle olduğu içindir ki yazılmış (mazbût) toplu bir hatıratım (hatırayı-mecmuam) yoktur”.

Çekya gezi yazılarımızın tamamı için tıklayın.

Karlovy Vary gezisi, Türk rehber, transferler, Çekya gezisi, Prag turu ve diğer turizm hizmetlerimiz için bize ulaşabilirsiniz:
info@cekturk.com
+420775177364
WhatsApp: +905354182108