Kadife Devrim

Kadife Devrim


Kadife Devrim, Çekoslovakya’daki komünist rejimin, kansız ve olaysız bir şekilde demokratik bir  cumhuriyete dönüşmesi olayına verilen isimdir. Olaylar  17  Kasım 1989’da 200 bin öğrencinin ayaklanması olarak başlamış ve 29 Aralık 1989’a kadar sürmüştür. Polis, isyanı bastıramamış öğrenci sayısı 500 bine kadar ulaşmış ve Çekoslavakya vatandaşları da destek vermiştir.




Demokrasi isteyen binlerce insan,  Václav Meydanı’nda toplanmış ve89listopad5 40 yıllık komünizme karşı protesto sembolü olarak da evlerinin arabalarının anahtarlarını sallamışlardır. Anahtar bu devrimin sembolü haline gelmiş ve komünistlere “kapılar size kapalı” mesajı verildiği düşünülmektedir.

Prag’da başlayan isyan kısa sürede Bratislava’ya da sıçramış ve büyük yankı uyandırmıştır. Hükümet ise uzlaşmacı bir politika izlemiş ve protestocularla müzakerelere başlamıştır.

Olayların sonunda Çekoslovakya’nın iki ayrı ülkeye bölünmesine zemin hazırlanmış ; Macaristan, Polonya ve Doğu Almanya’daki düşüşlerin de etkisiyle komünist rejim düşmüştür. Václav Havel kurulan yeni Çek Cumhuriyeti’nin ilk cumhurbaşkanı olmuştur.

Doğu Avrupa ülkelerinde yaşanan olayları düşündüğümüzde, Çekoslavakya’da rejimin bu kadar barışçıl bir şekilde değiştirilmesi ve tam olarak “kadife” geçişin yaşanması şaşırtıcıdır.

Bugün 25. yılı kutlanan Çek Cumhuriyeti Özgürlük Günü’nde pek çok şehirde düzenlenen konserlere, panellere katılmak mümkün. Etkinlik programı için tıklayınız. Ayrıca bugünün Çek Cumhuriyeti’nde resmi tatil olduğunu hatırlatmakta fayda var.