Çekoslovakyalılaştıramadıklarımızdan Mısınız?

Çekoslovakyalılaştıramadıklarımızdan Mısınız?


Çekoslovakyalılaştıramadıklarımızdan mısınız? Evet bu cümleyi söyleyebilmenin zor olduğunu biliyoruz. Ancak daha zor bir şey varsa, o da birini gerçekten Çekoslovakyalılaştırabilmek. Çünkü Çekoslovakya, 1918 ile 1992 yılları arasında Orta Avrupa’da varlığını sürdürmüş ve 1 Ocak 1993’te, Slovakya ve Çek Cumhuriyeti olarak ikiye bölünmüş bir ülkedir.

Çekoslovakya artık Çekya ve Slovakya!

Gelin Çekoslovakya tarihi hakkında kısaca yazalım. Yazalım ki Çekoslovakya’nın nasıl ortaya çıktığını, daha sonra Çek Cumhuriyeti ve Slovakya olarak nasıl ikiye bölündüğünü anlayabilelim. Böylece üzerinde yaşadığımız Çek Cumhuriyeti topraklarının geçmişini gözden geçirelim.

Çekoslovakya, I. Dünya Savaşı’nın sonunda Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’nun parçalanması üzerine Bohemya, Moravya, Silezya, Slovakya ve Karpat Rutenya bölgeleri birleştirilerek  bugünkü Çek ve Slovakya topraklarında kurulmuştur. Çekoslovakya’nın ilk devlet başkanı Tomáš Garrigue Masaryk ve diğer Çek – Slovak siyasetçiler 1917 yılında ABD’nin Pittsburgh kentinde toplanmışlar Bu toplantıda da, iki ulusun eşit bir şekilde temsil edildiği bir devletin kurulmasını kararlaştırmışlar. İşte Çekoslovakya böyle kurulmuş!

Czechoslovakia01

Çekoslovakya denince aklımıza gelenlerin başında, edebiyat ve sanat alanında ünü dünyaya yayılmış önemli şair ve yazarlar yer almaktadır. Ünlü yazarlar Franz Kafka ve Milan Kundera, 1984 Nobel Edebiyat Ödüllü şair Jaroslav Seifert Çekoslovakya topraklarından adını dünyaya duyurmuş kişilerdendir.

Ünü dünyaya yayılmış Çekoslovak porseleni ve kristalleri Çekoslovakya’nın diğer önemli simgelerindendir. Bunun dışında, ünlü motor markası Jawa, 1929 yılında Çekoslovakya’da kurulmuştur. Günümüzde Jawa, dünyaca tanınan bir motor markasıdır. En eski otomobil üreticilerinden birisi olan Škoda ise, dünyaca bilinen Çekoslovak markalarındandır.

Škoda Octavia Super (1960)

1024px-13-04-05-Skoda_Museum_Mladá_Boleslav_by_RalfR-122

II.Dünya Savaşı’ndan önce, 1939 yılında topraklarının bir kısmı Nazi Almanyası tarafından işgal edilen Çekoslovakya, 1945-1990 yılları arasında Doğu Bloku’na katılmıştır. 1980’lerin sonlarında Doğu Avrupa’daki demokratikleşme dalgası sırasındaki Kadife Devrim ile demokrasiye dönmüştür.

                                                                                                                                              Václav Havel ve Kadife Devrim

havla

Kadife Devrim, 17 Kasım-29 Aralık 1989’da Çekoslovakya’da meydana gelen kansız bir devrimdir. Bu yüzden adına ‘‘Kadife Devrim’’ denmiştir. Sonucunda, komünist yönetim düşürülmüştür. Aynı zamanda devrimin öncülerinden Václav Havel, Çek Cumhuriyeti’nde 40 yıl sonra ilk kez 1990’da yapılan serbest seçimlerde cumhurbaşkanı olmuştur. Böylece ülkede ilk defa “komünist olmayan” bir hükümet başa gelmiştir.

Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra, Çek ve Slovak siyasetçileri arasında ülkenin birliği konusunda büyük bir tartışma başlamıştır. 1 Ocak 1993’te ülke Çek Cumhuriyeti ve Slovakya olarak ikiye ayrılmıştır. Çekoslovakya’nın yaşadığı bölünme; dünyada hiçbir sorun yaşanmadan ve tek bir kurşun atılmadan gerçekleşen tek bölünmedir. Hatta buna Çekoslovakya tipi bölünme modeli denmektedir.

Bugün Çek Cumhuriyeti ve Slovakya, birbirlerine “kardeş” olarak hitap eden ve en ufak bir problem yaşamayan iki ayrı ülke olarak, Çekçe ve Slovakça gibi birbirinin neredeyse aynısı olan iki dil ile, gelişmeye ve ilerlemeye devam etmektedir.

Çekçe dili ile ilgili blog yazılarımızı görüntülemek için tıklayınız.

Çek Cumhuriyeti ile ilgili her türlü sorunuz ve talebiniz için iletişim:
 info@cekturk.com
+420 775177364