Çek Cumhuriyeti’nde İş – 8: Bilmediğiniz Yönleriyle Çek – Türk Pazarı

Çek Cumhuriyeti’nde İş – 8: Bilmediğiniz Yönleriyle Çek – Türk Pazarı


sectors-squareÇek Cumhuriyeti’nde iş yapmakta / yapacak olanlara veya sadece merak edenlere yönelik olan “Çek Cumhuriyeti’nde İş” yazı dizimizin bu bölümünde, karşılaştırılmalı olarak iki ülke ekonomisine ve son yıllarda sektörel bazda yaşanan gelişmelere yer veriyoruz. Öncelikle şunu belirterek başlamak isterim ki, iş fikrinizi hayata geçirmek istediğiniz ülke, Çek Cumhuriyeti veya Türkiye ise son yılların verilerini baz alarak şansınızın bir hayli yüksek olduğunu söyleyebilirim. Çek ekonomisinde son üç yılda ortalama %6’nın üzerinde büyüme görülmüştür. Türkiye ise dünyanın 16. ve Avrupa’nın 6. büyük ekonomisi olarak belirtilmektedir.

Çek Cumhuriyeti’nde İş yazı dizimizin tamamını görüntülemek için tıklayınız. 

Çek ülke ekonomisi ağırlıklı olarak ihracata dayalıdır ve ticaret ağırlıklı olarak başta Almanya olmak üzere AB ülkeleri ile yapılmaktadır.Üretim itibarıyle, sanayideki en büyük iş kolları otomotiv, elektronik, makine ve ekipman, cam ve savunma sanayidir. Çek Cumhuriyeti, dünyanın en eski üç otomobil firmasına ev sahipliği yapmakta olup Orta Avrupa’nın ilk otomobil üreticisidir. Enerji kaynaklarını incelediğimizde kömür, bu kaynakların başında gelmektedir. Kömür üretimi iç talebi karşılamakta, fazlası ihraç edilmektedir; petrol ve doğal gaz rezervleri ise çok sınırlı olduğundan ülke bu kaynaklarda dışa bağımlıdır. Bankacılık sektöründe ise Çek Milli Bankası ülkede hala koruna kullanılmasına bağlı olarak halen varlığını korumakta ve bankalar üstünde denetim yetkisini sürdürmektedir. Çek Cumhuriyetinde çoğunluk hissesi Çek Yatırımcılarına ait 8 banka, çoğunluk hissesi yabancı yatırımcılara ait 16 banka, şube düzeyinde ise 14 yabancı banka faaliyet göstermektedir. Ülkede 230 hipermarket, 550süpermarket, 570 mağaza bulunmaktadır. 10.000 üzerinde gıda ve gıda dışı ürünleri satan mağaza varlığını sürdürmektedir. Tesco, Kaufland, Billa, Globus pazarda faaliyet gösteren başlıca hipermarket zincirleridir. Çek Cumhuriyeti’nde yatırımlar; Prag (%28), Brno (%7) ve Plzen (%4) şehirlerinde yoğunlaşmaktadır. Bu şehirlerde yatırımların yoğunlaşmasının en önemli nedenleri; pazara veya müşteriye yakınlık ve nitelikli iş gücü olarak öne çıkmaktadır.

Türkiye ekonomisini sektörel ba25992zda değerlendirecek olursak, karşılaşacağımız çeşitlilik karşısında gurur duymamak mümkün değil. Tekstil, konfeksiyon, gıda, turizm, tarım, elektronik, kimya vb. pek çok alanda faaliyet gösteren yüzlerce işletmenin olduğu yadsınamaz. Tekstil, Türkiye´nin ihracattaki lokomotifini oluşturuyor. Bu sektörün ihracattaki payı yüzde 20´yi aşıyor. Ana metal sanayi, kimya, makine ve teçhizat, otomotiv, çimento-cam-seramik sektörleri de tekstilden sonra gelen ve ihracaat gelirleriyle ön sıralarda yer alan sektörlerdir. Bilişim ve teknoloji ile eğitim ise gelecek vaad eden sektörler arasında.

Verilere göre, Türkiye’de 6 adet Çek Cumhuriyeti sermayeli şirket bulunmaktadır.Çek firmalarının ülkemizdeki yatırımları 2,5 milyar ABD Dolarına ulaşmış olup en önemli yatırımcılar CEZ, Energo-Pro ve Zentiva’dır. Çek Cumhuriyeti’nde ise 80’den fazla Türk firmasının faaliyeti bulunmaktadır. Türk firmaları genelde küçük ölçekli ve esnaf niteliğindedir. İki ülke arasındaki ticari etkileşim güç geçtikçe güçlenmektedir.

Çek Cumhuriyeti’nde pazar araştırması, ticaret desteği, işe alım, muhasebe ve vergi, reklam, fuar, çeviri gibi tüm konularda sizlere profesyonel destek sunmaktan mutluluk duyuyoruz. Tüm soru ve talepleriniz için iletişim:
info@cekturk.com
+420775177364

Çek Cumhuriyeti’nde İş yazı dizimizin tamamını görüntülemek için tıklayınız.