Röportaj: Liberec Teknik Üniversitesi Türkiye Elçisi Evren

Röportaj: Liberec Teknik Üniversitesi Türkiye Elçisi Evren


Bu yıl bahar aylarında, Çekya’nın önde gelen üniversitelerinden Liberec Teknik Üniversitesi ziyaretimizi Çek partnerim Milan ile birlikte gerçekleştirmee şansımız oldu. Liberec Teknik Üniversitesi (TUL) ziyaretimiz esnasında okulun ‘Türkiye elçisi’ Evren arkadaşımız bize çok yardımcı oldu ve okulun resmen gezilmedik, görülmedik köşesini bırakmadı. 🙂 Türk misafirperverliğini bize Çekya’nın Liberec şehrinde en güzel şekilde gösterdiği için arkadaşımıza buradan da kocaman teşekkür ediyoruz.

 

Liberec, Prag’a yaklaşık 115 km. kuzeyinde bulunan, hem Almanya hem Polonya ile komşu olan, yaklaşık 105.000 nüfusa sahip güzel bir şehirdir. Bu şehirde bulunan, Çekya’nın önde gelen üniversitelerinden olan Liberec Teknik Üniversitesi ‘Ambassador of Turkey‘ olan Evren’in, Liberec’te okumak isteyen öğrencilere çok yardımcı olacak keyifli röportajı aşağıda:

1. Öncelikle kendinden, eğitim geçmişinden, varsa önceki yurtdışı tecrübelerinden kısaca bahseder misin?

Merhaba. Ben Evren. Lisans eğitimimi Türkiye’de tamamladıktan sonra Çekçe dil kursu için 2017 senesinde Prag’ta bulundum. Şu anda Technical University of Liberec’ te master eğitimimi tamamlamak üzere eğitim hayatıma devam etmekteyim. Lisans eğitimim süresince, önce bir eğitim dönemi olmak üzere İspanya’ da Erasmus, daha sonra ise 3 ay süreyle Technical University of Liberec’te Erasmus + stajı yaptım.

2. Kaç yıldır Çekya’da / Liberec’te yaşıyorsun  Çekya’ya gelmeye, Liberec şehrini ve TUL’u seçmeye nasıl karar verdin?

Toplam da 1,5 – 2 yıldır Çekya’dayım. TUL’ u seçmeye ise staj esnasında edindiğim bilgi ve tecrübeler sayesinde karar verdim. Gerek eğitim kalitesi, gerek Liberec’ in öğrenci kenti olması benim bu kenti seçmemde en büyük etkenlerdi.

Çekya’da Mühendislik Eğitimi – Liberec Teknik Üniversitesi

3. Mühendislik bölümüne kabul için istenenler neler, bize biraz başvuru sürecinizden bahseder misin?

Master için konuşacak olursak , öncelikle Türkiye’ de lisansınızı bitirmiş olmanız gerekiyor. Daha sonrasında okulla irtibata geçerek application form ve diğer istenen belgeleri gönderiyorsunuz. Sizinle Skype üzerinden mini-mülakat yaptıktan sonra kabul olup olmadığınızı size bildiriyorlar. Daha sonrasında ise standart evrak işleri başlıyor. Kabul belgenizi size gönderiyorlar ve siz de lisans diplomanızı Çekçe’ye çevirtip ( konsolosluktan daha detaylı bilgi alabilirsiniz ) onlara gönderiyorsunuz ve okul diplomanızın denkliğini alıyor. Ve artık Liberec’te öğrenci olmak için tüm şartlar hazırlanmış oluyor. Geriye ise vize süreci kalıyor.

Ayrıca Liberec ziyaretimizde, Evren ile Liberec Teknik Üniversitesi’nde çok güzel bir video çekme şansımız da oldu:

Liberec Sosyal Hayat

5. Çekya’da, özellikle Liberec’te sosyal hayat, ücretler, yaşam standartlarından bahseder misin? Bir yabancı olarak Çekya’da yaşamanın avantajları ve dezavantajları senin için nelerdir?

Öğrencilerin hemen hemen hepsi okula yakın olan yurtta kalıyor. ( Harcov ) Hem Çek, hemde yabancı uyruklu öğrencilerin yaşadığı kozmopolit bir ortam var. Yurdun içinde sosyal hayat için herşey düşünülmüş. 4 tane disko, spor salonu, futbol sahası, basket sahası, market, restorant vb. gibi olanaklara sahip. Spor salonuna kayıt olduğunuz zaman yüzme havuzu ve saunadan bile faydalanabiliyorsunuz. Ücreti ise yıllık 1,100 kron. Şu anda kurun 3,5 olduğunu düşünürsek 385 lira ediyor. Türkiye’ de ise bir spor salonuna bu ücretin yarısını “aylık” olarak veriyorsunuz. Belli zamanlarda belli turnuvalar oluyor. Çekya’nın her tarafından insanlar katılıyor ve yeni insanlarla tanışıyorsunuz. Dezavantaj olarak sayabileceğim bir şey açıkçası yok.Belki kışın bir sert geçmesi olabilir…Avantaj olarak Prag’a otobüsle 1 saat, Almanya’nın Dresden kentine ise 117 km uzaklıkta olması sayılabilir.

6. Başkent Prag ve Liberec şehirlerini kıyaslayabilir misin?

İkisi de kendine has güzellikleri olan ayrı iki şehir. Turistik bir kent olması nedeniyle Prag’ın biraz daha kalabalık olduğunu söyleyebilirim. Tarihi yapısı ise inanılmaz. Masallar şehri olarak tanımlıyorum ben Prag’ı. Liberec ise özellikle kış sporları açısından önemli bir yere sahip. Ayrıca Liberec, Prag’a göre daha sakin. Doğal olarak suç oranları anlamında bakacak olursak Liberec’te kendinizi daha güvende hissetmeniz kaçınılmaz diyebilirim.

7. Çekya’daki yaşamını Türkiye ile kıyaslar mısın?

Genel olarak özetlemek gerekirse daha sosyal ve daha sakin bir yaşamım var Çekya’ da. Kıyaslama yapmak ne kadar doğrudur bilmiyorum ancak en basit örneğiyle trafik sizi yormuyor. Ülke genel olarak sakin bir yaşam tarzına sahip. Her sokakta farklı bir yapı,farklı bir restorant ve farklı bir atmosferle karşılaştığınız için her günü dolu dolu yaşıyorsunuz diyebilirim.

Çekya’da Mühendislik Eğitimi

8. Çekya’da genel olarak mühendislik eğitimini ve çalışma imkanlarını nasıl buluyorsun? Gelecek planların nelerdir?

Daha mezun olmadan şirketler okullara gelip mezun olacak öğrencilerle görüşmeler gerçekleştiriyorlar. Zaten Çekya’da işsizlik oranının en düşük olduğu ülkelerden biri. Yabancı uyruklu çalışan sayısı da bir hayli fazla ülkede. Gelecek planlarım arasında masterı bitirdikten sonra ya bir şirkette çalışmak, ya da hem çalışıp hem doktora yapmak var. Bunlar içinde tabi önümde 1 sene var. Bakacağız =)

9. Son olarak,“Ambassador of Turkey” olarak TUL’daki diğer Türk öğrencilerle iletişimin nasıl ve aktivitelerin nelerdir? Türkler’in okul hakkında görüşlerinden bahseder misiniz? Liberec’te yaşayan Türkler’in yaşamı genel olarak nasıl?

Her dönem ortalama 35-40 arasında Türk öğrenci Erasmus’la Liberec’ e geliyor. Kış döneminde gelenler hava şartları nedeniyle biraz karamsarlığa bürünseler de, havaların ısınmaya başlamasıyla ve seyahate çıkmalarıyla birlikte Liberec’ten ne yazık ki ağlayarak ülkelerine dönüyorlar. Gelen öğrencilerden memnun kalmayanını hiç görmedim. Hatta kimisi bir dönem olan Erasmus’unu bir sonraki döneme de uzatıyor. Türk öğrencilerle iletişimimiz oldukça iyi. Hatta okulda her hafta farklı ülkelerin sunumları yapılıyor ve Türk öğrenciler bu süreçte birlikte sunumlarını hazırlayıp, yemeklerini diğer öğrencilere sunuyorlar. Dolayısıyla herkes birbirini tanıyor. Bende elimden geldiğimce yardıma ihtiyaç duydukları zaman yardım etmeye çalışıyorum.

10. Çekya’da okumak isteyen Türk öğrencilere Çekya / TUL ile ilgili tavsiyelerin neler olur?

Ülke 1993 de Çekoslovakya olmaktan çıkıp Çek Cumhuriyeti olduğu için, geldiğinizde Çekoslovakya dememenizde fayda var derim =) Ayrıca öğrenebildikleri kadar Çekçe öğrenirlerse işleri daha yolunda gider. “İngilizcem çok yok ama gidince geliştiririm” diye düşünen var ise bir daha düşünsün derim. Bazı sınavlar mülakat şeklinde olduğu için zorluk çekebilirler. Yine herhangi bir sorusu olan varsa benimle iletişime geçebilir.

Herkese iyi günler dilerim.

Varsa eklemek istedikleriniz: Olmaz mı ? Kocaman bir “ teşekkür ” =)

Çekya’nın önde gelen üniversitelerinden Liberec Teknik Üniversitesi ve diğer Çek üniversitelerinde, hatta  Macar üniversitelerinde eğitim almak üzere ücretsiz danışmanlık ve Çekya eğitim danışmanlık paketlerimiz için iletişim:
info@cekturk.com
+42077517736