Çek Cumhuriyeti’nde İş – 2: Sıkça Sorulan Sorular

Çek Cumhuriyeti’nde İş – 2: Sıkça Sorulan Sorular


Çek Cumhuriyeti’nde firma kurmakla ilgili sizlerden gelen sorular üzerine sıkça sorulan sorulardan oluşan yeni bir yazı hazırlama kararı aldık. İşte çok sık karşılaştığımız sorular neler hep birlikte göz atalım. 2016 yılından beri Çekya’da firma kurulum hizmetleri sunmamaktayız. Diğer Çekya ticaret hizmetleri için bize ulaşabilirsiniz: info@cekturk.com

Çek Cumhuriyeti’nde İş yazı dizimizin tamamını görüntülemek için tıklayınız. 

Çek Cumhuriyeti’nde İş – 2: Sıkça Sorulan Sorular

– Çek Cumhuriyeti’nde minimum şirket yatırım sermayesi ne olmalıdır?
2014 Ocak ayında yapılan yasal düzenleme ile, 1 CZK yatırım sermayesi ile Çek Cumhuriyeti’nde firma kurmak mümkündür. Ancak bizim ve uzmanların önerdiği miktar 100.000 CZK –  200.000 CZK aralığındadır.

– Çek Cumhuriyeti’nin para birimi nedir?
Para birimi Çek Korunası’dır. CZK / Kč kısaltması ile ifade edilir. Sanılanın aksine tüm Avrupa ülkeleri EURO kullanmamaktadır. (Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, İngiltere, İsveç, Letonya, Litvanya, Macaristan, Romanya, Polonya, Bulgaristan; Avrupa Birliği ülkesi olup Euro kullanmayan diğer ülkelerdir.) 1 CZK yaklaşık olarak  6,69 TL’ye (Mayıs 2017 itibariyle) denk gelmektedir.




– Şirket kurmak gerekçesi ile Çek Cumhuriyeti’ne yerleşebilir miyim?
Çek Cumhuriyeti’nde bu konuda titiz bir denetim söz konusudur. Şirketinizin gerçekten faaliyet göstermesi önemli ve şarttır.

– Türkiye’deki mevcut şirketimin Çek Cumhuriyeti’nde şubesini açabilir miyim?
Evet, tabii ki açabilirsiniz.

– Çek Cumhuriyeti’ndeki firma kurulum işlemlerim ne kadar zaman alacaktır?
Şirketinizin kurulması maksimum 1 ay, minimum 2 hafta zaman alacaktır. Bu süre, sizin de resmi belgelerinizi gerekli kurumlardan alıp, onaylarınızı da tamamladıktan sonra gönderme hızınıza bağlı olarak değişmektedir.

Prag Ticaret Müşavirliği ve Destek

Prag Ticaret Müşavirliği Türk vatandaşlarına şirket kurma konusunda danışmanlık veriyor mu?
Maalesef kendileri direkt bir danışmanlık vermemekte. Çek Cumhuriyeti’nde firma kurulum ve ticaret ile ilgili taleplerin bir kısmını bize, ČeskoTurecko / ÇekTürk’e yönlendirmektedirler. Zaten burada da görebileceğiniz üzere bir danışmanlık / avukatlık firmasından bu konuda destek almanızı öneriyorlar. ÇekTürk olarak tüm firma kurulum işlemlerinizde, avukat ile birlikte ilerlemekteyiz.

-Çek Cumhuriyeti’nin sağladığı yatırım teşviklerinden Türk vatandaşları yararlanabiliyor mu?
Evet yararlanabiliyor. Gerekli şartları sağlamanız koşuluyla bu teşvikleri almanız mümkün.

-Firma kurulumu için ofis kiralanması şart mı?
Evet, kayıtlı bir ofisinizin olması zorunlu. Ancak Çek Cumhuriyeti’nde sanal ofis kiralayıp, evinizden çalışmakta seçeneklerinizden biri. Ayrıca Çek Cumhuriyeti’nde  ofis kiraladıktan sonra firma kurulum esnasında Türkiye’de bulunmanız gerekiyor ise, posta adresinizi Türkiye’deki adresiniz olarak göstermeniz de mümkün.

-Vize mülakatı sırasında konsoloslukta ne gibi sorularla karşılaşabilirim?
Konsoloslukta gerçekleştireceğiniz görüşmede genellikle işinizle ilgili sorularla karşılaşacaksınız. İş planınızı ve bu konudaki tecrübelerinizi açıklamanız istenecektir. Ayrıca ülkenin kültürü, değerleri hakkında bilgi sahibi olmanız da beklenenler arasında. İşinizi şansınıza bırakmak istemiyorsanız, bu konuda ÇekTürk vize danışmanlığı hizmetlerimizden faydalanabilirsiniz.

-Kurduğum firma için personel alımında ödemem gereken minimum ücretler nelerdir?
Sosyal ve sağlık sigortasını, her personeliniz için yaptırmanız gerekmektedir. Yaklaşık olarak sağlık sigortası için 1.500 CZK, sosyal sigortası için ise yine 1.500 CZK ödenebilecek minimum miktarlardır. Ayrıca tam zamanlı çalışan personeliniz için en az, 8.500 CZK olarak belirlenmiş asgari ücret üzerinden maaş ödemesi yapmanız gerekmektedir. Ortalama maaş ise yaklaşık 25.000 CZK’dur.
Sigorta ücretleri ve asgari ücret, yeni yılda yeni yasal düzenlemeler ile birlikte değişecektir.

-Çekçe bilmeden firma kurulumu gerçekleştirilebilir mi?
Evet ancak yeterli düzeyde İngilizce biliyor olmanız gerekmektedir. Neticede vize almadan önce konsoloslukta gerçekleştireceğiniz görüşmede kendinizi iyi bir şekilde ifade ediyor olmalısınız.

-Avrupa vatandaşı olmak ya da Avrupa vatandaşı ortağa sahip olmak işlemleri kolaylaştırır mı?
Kesinlikle evet. İş ortağınızın dahi Avrupa vatandaşı olması resmi belgelerde çok büyük artı sağlayacaktır.

* Yukarıda verilen tüm rakamlar, postun girildiği 15 Aralık 2014 tarihine aittir.

Tüm soru ve talepleriniz için bizimle iletişimde geçebilirsiniz:
info@cekturk.com

+420 775 177 364

Çek Cumhuriyeti’nde iş hizmetlerimiz için tıklayınız.

Çek Cumhuriyeti’nde İş yazı dizimizin tamamını görüntülemek için tıklayınız.