Çek Cumhuriyeti’nde İş – 4: Ticaret

Çek Cumhuriyeti’nde İş – 4: Ticaret


2012111101374Çek Cumhuriyeti, dışa açık ekonomisiyle ve jeopolitik konumuyla yabancı yatırımlar ve dış ticaretle ilgilenenler için cazip noktalardan bir tanesi. 2004 yılından bu yana AB üyesi olan Çekya, serbest piyasa kurallarına sıkı sıkıya bağlı. AB ticaret politikalarını uygulamakta olup ülkede, “Ortak Gümrük Tarifesi” geçerlidir. Gümrük vergisi ve kota seviyeleri, gümrük vergilerinin askıya alınması, üçüncü ülkelere tanınan tercihli rejimler ve anti-damping vergi uygulamaları, yani tüm ticaret politikası tedbirleri AB seviyesinde kararlaştırılmaktadır.

Çek Cumhuriyeti’nde İş yazı dizimizin tamamını görüntülemek için tıklayınız. 

Türkiye – Çekya Ticaret:

Çek Cumhuriyeti’ne ihraç etmek istediğiniz ürüne göre uygulanan tarifeler ve kısıtlar da değişkenlik göstermektedir. Ürünün “TARIC” kodu bilgisiyle tüm detaylara ulaşmak mümkün. TARIC kod uygulamasıyla ilgili daha fazla bilgi için tıklayınız. İthalatla ilgili olarak ise, ithal edilen ürünler KDV vergisine dahildir. KDV vergisi %21 olarak belirlenmiş;  ancak gıda, içki ve bazı hizmetler için ise %15 olarak uygulanmaktadır. KDV’ ye ek olarak ise yakıt ve motor yağları, alkol ve tütün mamulleri için tüketim vergisi alınmaktadır. En olumlu tarafı ise KDV’nin peşin olarak tahsil edilmemesidir. İthalatçı, ödemekle yükümlü olduğu KDV’yi  ithal ettiği ürünü sattıktan ya da üretim prosesi için kullandıktan sonra ödemektedir.

Çek Cumhuriyeti ürün standartlarında AB normları uygulanmaktadır. AB teknik mevzuatı gereğince bazı sanayi ürünlerinin AB ülkelerine ithal edilebilmesi CE işareti aranmaktadır ki bu da tamamen üreticinin sorumluluğundadır. Yani üretici olarak AB ülkelerinden birinde yer almıyorsanız, ürününüzü AB standartlarına uygun hale getirmekle ve bunu garantilemekle yükümlüsünüz. Çek Standartlar, Metroloji ve Test Ofisi ( Czech Office for Standards, Metrology and Testing) standartlara ilişkin uygulamalardan sorumlu teşkilattır. AB standartlarını ele alan kuruluş, CEN (Avrupa Standartlar Komitesi) tarafından standartlar kabul edilemekte; sonrasında UNMZ (Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví) aracılığıyla Çek Cumhuriyeti’ne adapte edilip, yayınlanmaktadır.

Türkiye – Çekya Ticaret İlişkileri ve Ürünleri:

celikhan-fidanlarıTürkiye – Çek Cumhuriyeti ticaret aktiviteleri fiilen Türkiye-AB Gümrük Birliği ve Katma Protokol hükümlerine göre yürütülmektedir. Dolayısıyla, ülkemiz çıkışlı sanayi ürünlerine gümrük vergisi uygulanmamaktadır. İkili ticaret hacminin özellikle iki ülke arasında Gümrük Birliği’nin tesis edildiği 2004 yılından sonra hızla artmakta olduğu görülmektedir.

Çek Cumhuriyeti’ne ihraç kalemlerimize baktığımızda otomotiv ana ve yan sanayi ürünleri, hazır giyim, televizyon alıcıları, altın mücevherat, turunçgiller, ev tekstil ürünleri, aluminyum çubuk ve profiller, tütün, elektrikli ev aletleri ve demir-çelik eşyalar ön plana çıkmaktadır. Belli başlı ithal kalemlerini ise, otomotiv ana ve yan sanayi ürünleri, otomatik bilgi işlem makineleri, elektrik devreleri techizatı, kilitler ve sürgüler, yün, elektrikli cihazlar, elektrik kontrol ve dağıtım tabloları, elektrik motorları ve jeneratörleri, santrifüjle çalışan kurutma ve arıtma cihazları oluşturmaktadır.52935

Çek Cumhuriyeti ile ticaret yapmak, tedarikçi / distribütör / bayilik bulmak vb. istekleriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz:
info@cekturk.com
+420 775177364

Çek Cumhuriyeti’nde İş yazı dizimizin tamamını görüntülemek için tıklayınız.