“Geldikleri Gibi Giderler.”

“Geldikleri Gibi Giderler.”


Bugün Türk Ulusu için önemli günlerden biri olan İstanbul’un Kurtuluşu’nun 91. yıl dönümü. Sizlere kısaca bugünün mimarlarından ve Türk Ulusu için öneminden bahsetmek istiyorum. ‘Geldikleri gibi giderler’. sözü ile hafızalarımıza kazınmış bu önemli gün…

image 1

Mondros Ateşkes Antlaşması’ndan sonra Anadolu’yu işgal etmeye başlayan itilaf devletleri Boğaz’ın güvenliğini sağlamayı bahane ederek 13 Kasım 1918’de gemilerini İstanbul açıklarına demirledi. İşgal, Türk Ulusu gözünde bu tarihte başladı.

İşgalci kuvvetlerin baskınlığı arttırması ile birlikte Mustafa Kemal Atatürk harekete geçti. Erzurum ve Sivas kongrelerinde alınan “Misak-ı Milli” kararlarını bütün dünyaya duyurdu. Misak-ı Milli’nin kabul edilmesi  üzerine işgalci devletler 16 Mart 1920’de İstanbul’u resmi olarak işgal ettiler.

Gazi Mustafa Kemal Paşa, Haydarpaşa rıhtımına ayak bastığında düşman gemilerinin zafer bayrakları açmış şekilde toplarını sağa sola çevirerek İstanbul limanına girdiklerini gördü ve hepimizin bildiği o meşhur sözünü o gün bizlere armağan etti. “Geldikleri gibi giderler.”

‘Geldikleri Gibi Giderler.’

image 2

Gerçekten de geldikleri gibi gittiler, Paşa bir kez daha haklı çıktı. 24 Temmuz 1923 tarihinde Lozan Barış Antlaşması’ndan sonra düşman kuvvetleri İstanbul’dan ayrılmaya başladı. Türk Ordusu, 6 Ekim 1923 günü coşkulu  bir bayram havası içinde, sevinç gözyaşları arasında ve çiçek yağmuru altında İstanbul’a girdi.

4 yıl 10 ay 23 gün süren işgal, Mustafa Kemal Paşa’nın sabırlı ve sağduyulu politikası sayesinde sona ermiş oldu. İşte bugün 6 Ekim İstanbul’un Kurtuluşu ve Mustafa Kemal Paşa’yı bir kez daha büyük bir özlem ve saygıyla anıyoruz.